Kafijas automāti ar kapsulām

Kafija ir sens dzēriens, ko labprāt bauda miljoniem cilvēku. Laba krūze kafijas – tas ir lielisks veids kā sākt savu rītu. Kafijas piedāvājums visu laiku palielinās, kā arī kafijas dzērienu veidi. Ne visiem cilvēkiem garšo rūgtā melnā kafija – tāpēc iespējams izvēlēties latte, kapučino vai kādu citu kafijas dzēriena veidu. Kafejnīcās vai restorānos nopērkamās kafijas vienmēr ir labas. Tam ir arī loģiski iemesli – kafija tiek pagatavota no augstas kvalitātes kafijas pupiņām, kā arī tiek izmantoti profesionāli kafijas automāti. Tādu kafejnīcas līmeņa kafijas automātu diez vai kāds vēlēsies savā virtuvē, turklāt, tas nemaz nav nepieciešams. Ir plašs piedāvājums arī mazākiem automātiem, kas piemēroti ikdienas lietošanai mājas apstākļos. Taču kafijas automāti ir ļoti daudz un dažādi – kādu gan labāk izvēlēties? Viens no šobrīd modernākajiem kafijas automātiem ir automāts ar kapsulām. Ar citiem kafijas automātiem ir lielāka ņemšanās un var rasties vairāk problēmu. Piemēram, pārpalikumi no kafijas pupiņām, jaunu filtru pirkšana, aparāta tīrīšana. Turklāt vienkāršākie aparāti spēs pagatavot tikai parastu kafiju. Protams, ir iespējams nopirkt dažāda veida kafijas pupiņas – mūsdienās var nopirkt pupiņas ar dažādām garšām, piemēram, ķiršu vai šokolādes garšu. Arī pienu var pēc tam pieliet, taču šāda kafija nebūs līdzīga kafejnīcu kafijai. Jau pērkot labāku aparātu ar vairāk funkcijām (ne kapsulu kafijai) būs vairāku dzērienu iespēja, piemēram latte, kur piens jau iegūs tādu kā putu formu. Tas gan būs labāk nekā vienkārši pieliet pienu, taču trubiņa, pa kuru piekļūst pienam ir jātīra ļoti bieži – neviens negribēs savā rīta kafijā kādu vecu piena plēvi. Ja būs slinkums šo aparātu pietiekami bieži tīrīt, tad labāk izvēlēties savādāku aparātu, piemēram, tādu, kurš izmanto piena pulveri, nevis īstu pienu. Piena pulveris nav gluži tas pats, kas īsts piens tāpēc ne visiem šāds risinājums derēs. Kapsulu kafijas automāti ir lielisks izgudrojums, jo tas ir ātri un vienkārši, turklāt bez liekām tīrīšanas problēmām. Šādos automātos ir iespējams pagatavot jebkuru dzērienu (kurš ir nopērkams attiecīgajam automātam), tāpēc tas derēs ikvienam. Pēc dzēriena pagatavošanas nav nepieciešams likvidēt kafijas biezumus un skalot aparātu, jo visi biezumi atrodas izlietotajā kapsulā – atliek to tikai izmest. Caur pašu aparāta sistēmu plūst tikai ūdens, tāpēc arī nebūs tādas piena problēmas kā parastajos automātos. Protams, arī par kapsulu automātu ir jārūpējas un tas jākopj, lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk, taču tam nav nepieciešama tik rūpīga apkope kā citu veidu automātiem. Kafija tiek pagatavota ļoti ātri – gluži tāpat kā kafejnīcā. Arī kapsulu kafijas dzērienos, kuros ir piens, veidojas putas. Ja ir vēlme, tad var pieliet arī parasto pienu pēc kafijas pagatavošanas. Vienīgais mīnuss ir pašas kapsulas, pareizāk, kapsulu cenas un pieejamība. Latvijā kapsulu kafija parādījusies salīdzinoši nesen tāpēc nav tik liela izvēle dzērienu veidos, taču laika gaitā izvēle noteikti palielināsies. Arī pašas kapsulas ir dārgas, vidējā kastes cena ir ap 5 EUR (iekšā vienā kastē ir 8 vai 16 krūzes, atkarībā no dzēriena veida). Turklāt, konkrētās firmas automātiem der tikai konkrētās firmas kapsulas – nav iespējams nopirkt jebkuru kapsulu un ielikt savā automātā. Pirms paša automāta iegādes vislabāk apskatīt tās firmas kapsulu daudzveidību, cenu un pieejamību, lai izvēlētos sev piemērotākās firmas aparātu.